23 In i Köket

Nyårsmiddag och godaste potatisgratängen

Här kommer receptet på den godaste potatisgratängen någonsin. Med risk för att jag någon slarvar bort det så får receptet hamna här i bloggen.

Egentligen är den lite väl mäktig men en gång om året så kan väl det fungera också, bara man inte tänker jogga eller liknande efteråt.

Ursäkta blinget förresten, jag ville så gärna prova hur det blev. Lite väl mycket kanske.

Godaste Potatisgratängen!

ingredienser:

  • 1 vitlöksklyfta, pressad,
  • 2 msk smör, smält
  • 2 äggulor
  • 3 dl creme fraiche
  • 250 g spenat, färsk hackad
  • 150 g ost, lagrad grevé eller emmenthaler, riven
  • 1 dl kryddgrönt, hackat (vad det nu är?, hoppar jag över)
  • 1 krm muskotnöt, helst riven
  • 1 krm cayennepeppar + salt och peppar
  • 1 kg potatis, fast och tunt skivad

Gör så här:

Ugnstemperatur 175 grader

Blanda vitlöken med det smälta smöret och smörj en kakform, 21 cm i diameter med avtagbar kant. ( går såklart på andra sätt också)

Vispa äggulorna med créme fraichen, rör ner spenaten och nästan all ost. Tillsätt det mesta av örterna och krydda med muskot, cayenne, salt och peppar.

Täck botten av formen med ett lager potatisskivor och bred ut några matskedar spenatblandning. Fortsätt med att varva potatis och spenat och avsluta med potatis. Tryck i hop till en fast kaka. Strö över resten av osten och det kryddgröna och täck med aluminiumfolie.

Grädda i mitten av ugnen drygt en timme eller tills potatisen är mjuk. Prova med en sticka. Tag bort folien de sista 15 minuterna så att gratängen får fin färg. Låt svalna något, lossa på kanten av formen och lägg upp på serveringsfat.

Gratängen är god både varm och kall och passar till de flesta kötträtter eller servera med en god sallad.

Receptet är från Konsum och min utskrift är visst från 2002? Gammalt i internetåldern.

Till denna mastodontgratäng föreslås Fläskytterfilé med cream cheese och ruccola. Way too much tillsammans med gratängen tycker jag men jag lägger ändå receptet här med för det är supergott.

4 portioner

  • 500 g fläskytterfilé, salt (Går bra med fläskfile också..)
  • 1/2 dl svartpeppar, krossad
  • smör och olja
  • 200 g cream cheese
  • ruccolasallad, strimlad

Tillagning:

Skär en ficka i filén. Blanda cream cheese med ruccola och lite salt. Fyll filén med blandningen och bind upp den med hushållssnöre eller fäst i hop med tandpetare. Bryn filén runt om, salta och rulla den i den krossade pepparn. Efterstek i ugnen ca 15 min.

 ♥

Det var det det. :) Jag ska laga middag med ett par vänner och potatisgratängen är en bra kandidat till vår meny. Tycker jag och vi får väl se vad de andra har för önskningar. Lugn middag hemma i år, men med finklänning på i frasande siden.

Vad gör ni därute? Fest med dunder och brak? Eller trötta ögon som knappt orkar hålla sig vakna till tolvslaget? Man gör ju precis som man vill har jag kommit på.

kramar och ha en fin dag!

3 personer gillar detta inlägget.

You Might Also Like

23 Comments

  • Reply
    Tina
    December 29, 2012 at 11:06

    Mums det lyder rigtig lækkert, elsker god mad med masser af hvidløg :) Muskatnød og Rucola salat…
    Rigtig god dag kram

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 11:45

      tack detsamma!
      kramar

  • Reply
    chatarina
    December 29, 2012 at 11:25

    Hej! Det lät smarrigt! Vi har middag hemma hos oss med oxfilé, mandelpotatismos (gratinerat) och en sås med röttvin, timjan, lök mm. till efterrätt så blir det ett stort fruktfat och till det en sås gjord utav grädde, vit choklad o lemon curd, som man doppar frukten i och sedan strör man på kokossmul som man rostar i ugnen. Kram till dig!!

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 11:46

      Guuuuud så gott det lät..
      Har du recept på efterrättssåsen? Eller ska man bara blanda fritt?
      Åh, nu längtar jag till nyårsafton. :)
      kram!

  • Reply
    Memelie
    December 29, 2012 at 12:11

    Vilka bra recept!!

    Hoppas du får en riktigt härlig nyårsafton och en härlig start på 2013!

    Vi tog latmansvarianten i år och tar in på hotell i Helsingborg med färdigt middagspaket. Vi har inte setts på tre veckor så vi ville hitta på något lite extra. Vet du något speciellt i Helsingborg som man inte ska missa när man bara har ett dygn på sig?

    Kram Lotta

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:50

      Tack för det och detsamma till dig/er!

      Helsingborg ja…. jo det kanske låter knäppt men det är ju att ta färjan över till Helsingör och tura som man säger.
      Dricka en öl på båten och någon god räkmacka. Gå i land i Danmark och strosa en timme och sen åka hem igen.
      Om det vore sommar skulle jag säkert komma på något annat. :)

      kramar och hoppas ni får en superfin helg!

      • Reply
        Memelie
        December 29, 2012 at 21:48

        Tack för tipset!

        En liten tur över till Danmark får det nog bli.

        Kram!!!

  • Reply
    Sahra
    December 29, 2012 at 12:49

    Den menyn kan jag absolut tänka mig. Potatisgratäng på nyår hör ju nästan till. Är det någon gång man ska äta något sådant mäktigt så är det den dagen. Kopierar det. Kram

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:50

      Gratängen är to die for…:)
      Ha nu en skön nyårsafton.
      kram!

  • Reply
    Madde
    December 29, 2012 at 13:11

    Gratängen lät jättegod minus spenaten då, som jag nyss börjat lära mig att äta, men då måste det vara i små, små mängder. Tänker att jag nog skulle byta ut till ruccola. Nyår har firats i Trelle de senaste åren, vet inte hur det blir i år. KLem

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:51

      Spenaten märks inte direkt tycker jag, den är liksom bara något grönt mitt i alltihopa. Hoppas du får det supergott i Trelle, om det blir där.
      kramis

  • Reply
    Titti
    December 29, 2012 at 14:20

    Har oxfilé i i frysen och champagne i skafferiet…hinner inte handla precis eftersom vi kommer hem imorgon.
    Det blir en lugn Nyårsafton….åker till Thailand redan på onsdag!
    Kram Titti

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:52

      Det låter gott det!
      Thailand låter härligt, jag har aldrig varit där….än. :)
      Kramar

  • Reply
    Helen
    December 29, 2012 at 14:58

    Kanske för mycket med båda, men låter som ett alldeles utmärkt förslag till den rökta vildsvinsstek
    jag fick i julklapp av Regionen. =)
    Den snor vi!

    Nyårsafton blir lugn hemmakväll för vi har ju sällan barnvakt då och sen är det Jays första nyår och den
    får vi ju göra så bra det går så vi slipper lugnande i 12 år framöver…

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:54

      Ja, men hemmakväll är nästan det bästa tycker jag. Vi är tre grannar så när vi tröttnat på varann så går var och en hem till sig. Supersmidigt.
      Hoppas att lille Jay inte blir så rädd utan att det går bra.
      kram!

  • Reply
    Annika Othilis
    December 29, 2012 at 17:57

    Skall absolut prova, låter jättegott Lingon.
    I kväll blir här fisksoppa med bästa vänner.
    Funkar bra det med.
    Kram

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:55

      Fisksoppekväll är ju underbart.
      Hoppas att vännerna gör en finfin kväll för dig.
      kram!

  • Reply
    Anne
    December 29, 2012 at 18:07

    Gillar blinget ju :)) Visst är det skönt att man gör precis som man vill! Jag kör solofirande med räkor och champagne. Lär absolut vara vaken till minst 00.30 – här skjuts raketer och smällare så att det låter som om Ryssen kommit för invasion haha.
    Kram

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:56

      Här smäller det mycket också, jag brukar ha svårt att hålla mig vaken men det gäller att bara vara lagom mätt. Champagnen hoppar jag i år till förmån för en Pommac. :)
      Kramar och trevlig kväll

  • Reply
    Hilde
    December 29, 2012 at 18:30

    Men mums vad gott det lät. Vi är bjudne på fest, och barnvakt har inskaffats…
    Kram

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 18:56

      Härligt att få gå på fest också. Jag är lite sugen på en riktigt glittrig fest också..
      kramar

  • Reply
    Fiona
    December 29, 2012 at 19:35

    Jag är hungrig!!! Och blev just nu ännu hungrigare! Tur att familjen håller på att koka ihop något för jag orkar inte..
    Kramar

    • Reply
      Lingon
      December 29, 2012 at 20:17

      Det är ju det man har familj till :)
      Kramar och trevlig kväll

    Leave a Reply