26 In Arvet och gamla saker

gammalt dammigt och ändå lite vackert..

Fast det här är kanske snarare gammalt stökigt och lite rörigt… Det här är det gamla verkstadsrummet som innehåll allt i verktygsväg man kan tänka sig, allt från torvspadar till sprängmedel och stubin. Man sprängde ju sten förr..

Jag bjuder på en liten titt in i min mormors gamla gård. En förfallen gammal stuga någonstans på landet i Skåne. Idag har jag suttit och scannat lite gamla foto och man minns.

Gården är numera såld till ett ungt par som har mirakulöst nog renoverat enligt alla gamla byggnadsvårdsprinciper och det går inte att känna igen överhuvudtaget från de här bilderna. Idag ser det ur såhär…..

Men i mina minnen så kommer det se ut så här….gammalt och en doft av kaffe som alltid låg i luften.

Smutsigt och solkigt men ändå finns det något vackert och lite nostalgi. Kom just på att jag sitter på en stol från huset just nu när jag skriver.. :-D

När dessa bilderna togs hade mormor flyttat härifrån för länge sedan och bodde i en lägenhet. Men som den egensinniga kvinna hon var så skulle allt bevaras precis som det var i huset. Man fick inte röra. Så för att göra en lång historia kort så tog det tio år att röja ut hela gården efter hennes bortgång. Allt fanns kvar från ca 1870 och framåt. Mycket skit men många skatter trots allt som dök upp på de mest märkliga ställen.

Tänk dig handsydda kläder och klänningar i de mest söta tyger, handarbeten i massor. Skrivböcker och gamla brev, lantkalendrar med anteckningar om kalvningar och mjölk. Beställningar och kvitton långt tillbaka i tiden. Kaffebönor och kuponger från andra världkriget, eller första?

Material i massor för en hembygdsförening eller att skriva en bok, min egen släktkrönika. Men jag är nöjd på det här nu. Det räckte att titta på bilderna en stund för nu tänker jag röra mig framåt i stället med mitt eget liv här och nu. Nu!

Många människor har inte så mycket arkiv i sina liv för det mesta är slängt. Jag har kanske lite förmycket? Men i vilket fall som är det en del av mig som bärs med.

Men mest tycker jag synd om min mamma som ägnade tio år att rensa ut här….

Nåja, man får perspektiv på sitt eget hamstrande av saker. :-D I synnerhet garderobsskrymmande klädesplagg med initialerna OM? :-D

Jag tror jag går och röjer lite genast.

Kramar och hoppas söndagen varit finfin!

8 personer gillar detta inlägget.

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply
  Katinka
  November 13, 2011 at 15:50

  Bilderna är helt fantastiska! Jag kan liksom verkligen se det framför mig rent påtagligt. Och att ta sig en funderare på samlande är nyttigt. Vet du, sedan jag började med den nya bloggen har jag inte köpt något nytt. Konstig känsla, men nyttigt tror jag. Kram

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 16:39

   Jag blir så glad när jag läser din nya blogg för det märks att du är så nöjd och trivs med det!
   Och så är den rolig att läsa förstås. :-D
   kramar

 • Reply
  Lillis
  November 13, 2011 at 15:53

  Så uttrycksfulla foton. Jag kan nästan känna doften från vedspisen blandat med såpadoftande trasmattor och golvbrädor. Kul med familjen som tagit över huset!
  Kram

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 16:40

   Ja, det kunde inte bli en bättre köpare av gården. De kunde ju rivit alltihop och det hade jag ändå förstått mer än väl men det är roligare att se renoveringen.
   Kramar!

 • Reply
  Marie
  November 13, 2011 at 16:06

  Vad roligt att veta var du har dina rötter! Vi har alltid flyttat omkring i min familj så det finns inget sådant för mig att titta tillbaka på. Å andra sidan så vet jag ingen annat för det är så det är! Och minnen har jag ju ändå. Fantastiskt fina bilder och kul att se hur huset ser ut nu :) Kramar

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 16:42

   Kul att du tyckte det var roligt att titta! Jag känner det både som en välsignelse att få ha mycket blickar bakåt och ibland en förbannelse… Men nu är det där och jag bär det med mig..

   Kramar och ha en fin fin kväll!

 • Reply
  Husfrun
  November 13, 2011 at 16:12

  Men så häftigt. Älskar den gammaldags charmen. Och så roligt att det unga paret så varsamt renoverat och bevarat känslan.

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 16:43

   Ja, det är häftigt..och så kul att någon ville ta över det hela.
   Kramar och trevlig kväll

 • Reply
  chatarina
  November 13, 2011 at 16:18

  Jättehärliga bilder!! Kramar

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 16:43

   Tack!
   kramar till dig sötis

 • Reply
  Helena
  November 13, 2011 at 16:22

  Fantastiska bilder! Vilka minnen bilder kan väcka! Man behöver inte hamstra på speciellt mycket när man har bilderna kvar… de tar dessutom minimalt med plats och behöver inte rensas på samma sätt som annat :-)
  Skönt att det finns eldsjälar som vill och orkar ta hand om och vårda gamla hus!
  Kramar!

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 16:44

   Hihi. Nej det räcker bra med fotografier. Och de tar inte så mycket plats alls…

   Kramar och trevlig kväll

 • Reply
  Improve my days
  November 13, 2011 at 17:03

  Hi Lingon!
  So good to see that you have those good memories, and that someone rebuild the house and make it a charming place. For me is very difficult to discard from my old clothes and stuff, because all of them are full of memories, and it’s part of my life! That’s why i have very old clothes in my wardrobe (and OM of course). But, it’s good, because every garment is a good investiment, because i know it will last many, many years ;)
  Hugs

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 20:18

   That seems so nice to me..to look at your wardrobe in long terms…were quality and good feeling counts.

   Kramar och trevlig kväll!

 • Reply
  Tonemor
  November 13, 2011 at 18:10

  Så vakra minner å ha! Og så fint gården har blitt tatt vare på. Godt å ha dokumentert hvordan det var, og kunne ta det fram av og til og minnes… Ønsker deg en mysig kveld :) Kramar <3

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 20:19

   De har gjort så fint de nya ägarna och jag tänkte jag skulle åka dit och fika någon dag…men det kanske också är lite väl känslosamt. Fast till sommaren kanske…?
   Kramar och trevlig kväll till dig Tonemor!

 • Reply
  Dr Molly
  November 13, 2011 at 18:15

  Wow helt otroligt!!! Jag är ju inte en samlare och tar helst inte så mycket bilder på saker. På något sätt har jag fått för mig att man minns mer och är noggrannare att lagra bilder i minnet när man vet att det inte finns några bilder eller saker kvar. Och på något sätt vill jag hela tiden påminna mig själv av “man ingenting får ta med sig dit man går”. Men ibland saknar jag intensivt någon sak eller bild på något vi lämnat. Och med ett hus som det där hade det INTE gått att lämna allt. Oj vilken skattgömma!!!

  Kramar

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 20:21

   Jag gillar personligen inte att spara förmycket men jag älskar återkopplingen bakåt (och framåt) till släkt och familj. Det ger lite känsla. Men saker i all ära, det är familjerelationerna som räknas…

   Kramar och ha det fint!
   L

 • Reply
  Linda G
  November 13, 2011 at 18:20

  Vad häftigt! Och vad fint dom hade gjort det! Jag är tyvärr dålig på att spara saker……Kram!

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 20:22

   Man ska ju gå vidare också med sitt liv. Det är svårt ibland när man överfalls av gamla pryttlar….men en liten titt ibland är okej…

   Kramar!

 • Reply
  Frösötös
  November 13, 2011 at 19:14

  Jaa det är vackert på riktigt och genuint och tryggt och…. bara fantastikst! Blir glad att de nya ägarna behållit delar av ursprunget och renoverat varsamt :)
  Kram å tack för din kommentar <3

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 20:25

   Du får komma ner hit och titta på allt mitt bråte någon dag. :-D :-D Vi har ju kvar morfars hus…
   ha nu en fin go kväll,
   kramar!

 • Reply
  Hilde
  November 13, 2011 at 20:05

  Jag verkligen älskar allt gammalt, tycker bilderna du visar är helt underbara. 10 års rensande är lite väl länge dock, men vilken skatt. Nu har jag kikat genom alla bilder hos de nya ägerna, makalöst jobb de gjort.
  Ha en fin kväll!
  Kram

  • Reply
   Lingon
   November 13, 2011 at 20:26

   De är helt makalösa! Jag tror de hållit på i flera år nu och jag hoppas de kan koppla av när allt är klart. Hela deras liv måste varit ett projekt?

   Kramar och må bäst
   L

 • Reply
  Emschen
  November 13, 2011 at 20:39

  Så underbart att ha allting sparat via fotografierna. Jag hade inget fotointresse när min morfars barndomsgård såldes, det sörjer jag idag. Förr, när jag var liten, togs inte foto för att visa hur ett hem såg ut utan bara de traditionella släkt- och kalasfotona.
  Njut av din bild skatt!
  Kram

 • Reply
  Milott
  November 13, 2011 at 21:12

  Herregud, för en shabby chictjej som jag blir man ju helt lyrisk över allt. Speciellt de gamla skorna. Jag har ett par sådan tillsammans med ett gammalt sekelskifteskort på en liten gosse i sådan skor som ett stilleben på en hylla. Tänk vilket museum…….
  Ha en söndagskväll!
  Kram från Milottan

 • Leave a Reply