15 In Böcker

Veckans böcker v24

Tack för alla fina kommentarer i förra inlägget! <3 Kärlek till er alla.

Igår kom jag på vad jag längtar efter att göra på semestern, jag vill göra ingenting och sitta ner och läsa. Numera bloggar jag och läser bloggar, virkar och pysslar på kvällarna så det blir inte någon vidare läsningstid för mig.
Men suget finns där och jag tänker mig att jag ska läsa en hel del på semestern och vad har jag inte bestämt mig för än så jag tänkte lägga ut lite böcker här i bloggen som jag är nyfiken på att läsa eller titta i som variation till alla evinnerliga dagens outfit och underkjolsmaraton. Vad säger ni, står ni ut med lite litteratur? :-D :-D :-D

Första boken ut är om Nelson Mandela för honom är jag väldigt imponerad av och vet i princip inga detaljer om mer än att han är 93 år nu. Den andra är om vampyrer, en studie och diskussion som jag gärna tittar lite på för jag har missat hela vampyrgrejen, fattar ingenting, men ser gärna serier och film. Varför gillar folk detta? Till sist den tredje är lite trädgårdsinspiration som jag aldrig kan få förmycket av.

ha en god natt, L

——————————-

Samtal med mig själv av Nelson Mandela

“I verkliga livet har vi inte att göra med gudar utan med vanliga människor som vi själva: män och kvinnor som är fulla av motsägelser, som är balanserade och nyckfulla, starka och svaga, kända och okända.”  Nelson Mandela

Samtal med mig själv är en exklusiv inträdesbiljett till Mandelas privata liv, till mannen bakom den officiella personen. Vi möter honom genom brev skrivna under de allra mörkaste stunderna i fängelset samt utkast till den ofullbordade uppföljaren till memoarboken Den långa vägen till frihet. Nelson Mandela för alltid utförliga anteckningar, till och med under möten. Han nedtecknar oroliga drömmar i bordskalendern i cellen på Robben Island; skriver dagboksanteckningar på flykt under antiapartheidkampen under det tidiga 1960-talet, och har skrivit ner närmare sjuttio timmar av samtal med vänner. På dessa sidor framstår han varken som helgon eller ikon; här framstår han som du och jag.
En ingående och förtrolig resa från det allra tidigaste och omskakande politiska uppvaknandet till hans samlande och entusiasmerande roll på världsscenen.”

Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet av Anna Höglund
“Vampyrer är historien om vampyrberättelsens betydelse för människan i den västerländska kulturen från 1600- till 2000-talet. Studien beskriver den förändring som vampyren har genomgått genom seklen och analyserar den i ljuset av det samhälle inom vilket den skapats. De vampyrer som väckte uppmärksamhet i Europa i början av 1600-talet var nämligen inte desamma som infiltrerar dagens svenska folkhem. Då var vampyrerna maskstungna lik för att senare, vid sekelskiftet 1800, transformeras till degenererade adelsmän.

Nu tycks vi i första hand identifiera oss med vampyren och den gestaltar i hög grad det vi människor vill vara och det vi åtrår. Vampyrer är en reviderad och utökad version av Anna Höglunds doktorsavhandling från 2009. I de nyskrivna partierna diskuterar hon bland annat den i vår samtid så populära genren vampyrromanser. Varför har vampyrromanser som Stephenie Meyers Twilight-saga blivit så omåttligt populära? Vad kan en analys av vampyrberättelser som Twilight, True Blood, Vampire Academy och The Vampire Diaries lära oss om unga flickors levnadsvillkor i dagens samhälle? Vad fyller vampyrromanserna för behov för vår samtids unga publik? Höglund synar också vår samtida vampyrfiktions absoluta hjältar, vampyrmännen, i sömmarna och frågar sig vad det är som gör blodsugare som Edward Cullen, Bill Compton, Eric Northman och John Mitchell till 2000-talets mest åtråvärda kärleksobjekt.”

Drömmen om en vit trädgård av Carina Bergius

“Vi möter bland andra Penny Snell, ordförande för National Gardens Scheme, som varje år ger ut The Yellow Book, vi får titta in i danske Claus Dalbys prunkande vårträdgård, njuta av Ingela Brolings vita drömbalkong i Kristinehamn och Marita Telldéns saltstänkta trädgård på västkusten. Vi får även följa med till platsen där den vita trädgårdstrenden en gång började – Sissinghurst i England. Dessutom bjuds vi på handfasta skötsel- och odlingsråd, växthustips, krukpraktika och mängder av fantastiska foton.”

4 personer gillar detta inlägget.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Frösötös
  June 15, 2011 at 22:32

  Jaaa gärna böcker :) Men oj vad jag hajade till när jag såg nr 2 hihi – både ämnet och författarinnan :))

  • Reply
   Lingon
   June 15, 2011 at 22:37

   Haha! ja det gjorde jag också och skrattade ganska högt här… :-)
   kram

 • Reply
  Nadia
  June 15, 2011 at 22:43

  Vilka intressanta böcker du hittat – jag blev sugen på alla 3!
  Jag kan verkligen känna igen mig i det du skriver om ryggen – för 2 år sedan låg jag på golvet o grät av smärta och kunde inte ens klä på mig själv…..Men sakta har jag byggt upp styrkan och diskbråcken ( 3 st på en gång) har läkt och nu njuter jag av så enkla saker som att kunna arbeta i trädgården, cykla och slippa vara humörsänkt av smärta hela tiden.
  Hoppas din sommar blir alldeles, alldeles underbar – kram!

  • Reply
   Lingon
   June 16, 2011 at 09:37

   Tack så mycket Nadia! Önskar dig bästa sommaren också med massor med roligheter och avkoppling. Så skönt att du är bättre och vi kan glädjas åt sommaren!!!

   Kramar och ha bästa dagen,
   L

 • Reply
  Josanne
  June 15, 2011 at 23:23

  Böcker absolut! Gärna både sådana du är sugen på att läsa och sådana du läst och kan rekommendera.
  Jag läste extremt mycket förr, ända sedan jag lärde mig läsa. Det är först de senaste åren som mitt bokläsande helt har blivit förpassat till semestrar. Dumt. Vi kanske skulle starta bokcirkel, så man blir “tvingad”.
  Kram finaste!

  • Reply
   Lingon
   June 16, 2011 at 09:38

   Samma här och inte ens på semestrar särskilt mycket, och somliga här hemma insisterar på film :-)
   Ja en mollybokcirkel, haha!!
   kramar och ha en fin dag,
   L

 • Reply
  Nena
  June 16, 2011 at 00:58

  Vilken härlig blandning av titlar. Ja, böcker, det är ju mitt liv det, men idag svor jag på jobbet att jag inte vill se en bok till på länge….inte sant förstås!
  Mmmmm, vit trädgård -hade en så vacker vit rabatt, men den är sorgligt försummad numera…. Vampyrer har jag nog aldrig träffat på (tror jag) men Nelson Mandela har jag faktiskt haft den stora äran att få sjunga dör. En mäktig upplevelse!
  Kram

  • Reply
   Lingon
   June 16, 2011 at 09:40

   Hihi, jo jag fattade att du inte dör för Mandela, haha!!
   Mandela är/var en sån stor man liksom, det är ganska mäktigt vad vissa människor påverkar världen…
   kram och må så gott idag,
   L

 • Reply
  Nena
  June 16, 2011 at 00:58

  Inte sjunga dör utan för så klart, hopplösa ipad….

 • Reply
  Evalena
  June 16, 2011 at 08:02

  Böcker ger verkligen själen vingar! Jag ÄLSKAR böcker och har perioder då de går före allt. Just nu läser jag en pocket som heter Gargoylen om du hört om den? Den är himla himla bra på ett konstigt sätt. Skrev förresten hos DrMolly om den. Och där dök en tanke upp som inte släppt mig. Kan man ångra att man läst en bok? Finns det nån som gör det? Och isf på vilka grunder ångrar man sig? Jag har läst många böcker i mina dagar och vissa har jag inte gillat alls, men ångrat? Nä. Har du tänkt på detta?

  Önskar dig en finfin torsdag!! KRAM

  • Reply
   Lingon
   June 16, 2011 at 09:40

   Davidson, A - Gargoylen - 13031354Åh det måste vara den här du menar? Ja den verkar spännande!

   Jag har ångrat ibland vissa böcker som varit så otäcka att jag känner att jag blir så negativt påverkad av det. Får man mardrömmar eller otäcka bilder i huvudet så känns det så onödigt och vissa deckare och berättelser om mord är ju lite väl läskigt beskrivna, det känns som författare ibland tar i för kung och fosterland för att det ska sticka ut som extra äckligt… :-D

   Eller så ångrar jag ibland tråkiga böcker som jag kämpat mig igenom, men jaja då vet man det….

   Fast i allra flesta fall ångrar jag väl ingenting!

   kramkram och tack för boktipset, jag ska kolla upp Gargoylen.

   L

 • Reply
  Marika
  June 16, 2011 at 09:20

  Älskar böcker och ska läsa mycket på semestern har jag bestämt mig för. Måste packa ner alla böcker jag vill ha med mig nu. Bra boktips du ger, vampyr grejen har jag inte heller riktigt fattat. Trädgårdsboken ser härlig ut och Nelson Mandela måste jag bara läsa, en spännande bok tror jag.
  Kram

  • Reply
   Lingon
   June 16, 2011 at 09:47

   hej Marika,
   Ja böcker på semestern är ett måste! Mandelaboken som jag tittade på lite mer sen i gårkväll fick inte världens bästa kritik utan hans tidigare bok var tydligen lite bättre. Men man vet ju aldrig…hoppas du får skönaste semestern.

   kram och må fint,
   L

 • Reply
  Marie
  June 16, 2011 at 10:33

  Älskar böcker och läser mycket så jag vill gärna läsa om böcker på din blogg :) Intressanta böcker du valt! Boken av Mandela blev jag nyfiken på! Kramar

  • Reply
   Lingon
   June 16, 2011 at 14:20

   Så bra!! Då kommer här lite böcker då och då..som jag är sugen på.
   Kram!

  Leave a Reply