0 In Böcker

Espressoberättelser

Just nu läser jag den Espressoberättelser av Alexander McCall-Smith, som är andra boken om livet på Scotland Street 44. Boken är urpungligen publicerad som en följetong i “The Scotsman” och är alltså i små kapitel som oftast avslutas så att man bara längtar tills nästa episod med de färgstarka karaktärerna.

I huset på Scotland Street 44 i Edinburgh bor en brokig samling ovanligt vanliga människor som lever sitt liv. Sida vid sida. Och ibland korsas deras vägar på de mest egendomliga sätt och får de mest oväntade följder. Bruce har fått sparken och tänker inleda en ny karriär som vinhandlare. Pat, som han delar lägenhet med, tror inte riktigt på idén. Men samtidigt orkar hon inte riktigt engagera sig, hon har fullt upp med att fundera på om hon verkligen ska följa med på den nudistpicknick hon har blivit bjuden på eller inte. Och sexåringen Bertie, som bara vill vara en helt vanlig pojke och slippa yoga och saxofonlektioner, gör uppror. Både mot sin mamma och mot sin psykoterapeut, doktor Fairburn. Men när lille Berties efterlängtade utflykt till Glasgow går helt fel, börjar han fundera på om man inte ska vara lite försiktig med vad man önskar sig.

Det här är en feelgoodbok som är lättläst och avkopplande. Man får en insikt hur fånigt dåraktiga vi människor kan vara ibland, samtidigt som det förstås är helt normalt och mänskligt. Alexander MacCall-Smith är kanske mest känd för serien Damernas Detektivbyrå, men jag måste säga att den här serien är ännu mer tilltalande och humoristisk.

Fredagsmys!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply